Kavos abėcėlė

Kavos abėcėlė

Dabar jau daugelis iš mūsų žino, kad kavos pupelių ir jų apdorojimų būdų yra ne vienas. Mūsų parduotuvėje galima rasti penkių skirtingų regionų rūšinės kavos: pupelių iš Kolumbijos, Tanzanijos, Zimbabvės, Etiopijos ir Indonezijos. Skirtingi regionai siūlo vis kitokį skonį, kuris, be abejonės, yra lavinamas, todėl mėgstamą kavą išsirinkti nėra sunku. Mėgstantys kavą gerti su pienu, greičiausiai, nesirinks rūgštesnės ar per daug suskrudintos kavos. Tokiam gėrimui labiausiai tinka vidutiniškai paskrudinta švelnesnė kava. Jei mėgstate Americano ar pradedate savo rytą mažučiu Espresso, galite rinktis ir tamsias paskrudintas pupeles, bet jei norite  atrasti kavoje slypinčius poskonius, teks atsisakyti bet kokių priedų (nedėkite pieno ar cukraus). Švelniai skrudintos pupelės išlaiko daugiausia kofeino ir origanalaus kavos uogos rūšies skonio. Kokie jie?

Galbūt nėra nieko keisto pajusti kavoje uogų, riešutų ar šokolado, bet tikrai daug kas nustebtų sužinojęs, kad kartais kavos pupelėse yra pasislėpęs krapų, tabako ar kario prieskonių poskonis. Norėdama palengvinti internete daugybę kartų paskelbtos kavos skonių paletės informaciją, suskirsčiau visus skonius didesnėmis grupėmis ir jose vyraujančiais pogrupiais, kurie mus taip stebina.

  1. Vaisių skoniai:
  • Citrusiniai vaisiai: citrinos (arba citrininis limonadas), žaliosios citrinos, greipfrutai, mandarinai, apelsinai.
  • Obuoliai arba kriaušės: raudonieji arba žalieji obuoliai (rūgštesni, saldesni).
  • Melionas ir jo rūšys.
  • Vynuogės: baltosios, žaliosios arba raudonosios, Konkordo (šis poskonis dar primena vyną).
  • Tropiniai vaisiai: ličiai, karambolos, kokosai, bananai, kiviai, papajos, ananasai, pasiflorai, tamarindai.
  • Kaulavaisiai: persikai, nektarinai, abrikosai, slyvos, vyšnios ar juodosios vyšnios.
  • Uogos: spanguolės, avietės, braškės, mėlynės, juodieji arba raudonieji serbentai.
  • Džiovinti vaisiai: razinos, figos, slyvos.
  1. Šokolado skoniai:
  • Juodasis šokoladas, kakava, pieniškas šokoladas, karčiai saldus šokoladas.
  1. Saldūs skoniai:
  • Vanilė, nuga, medus, sviestas, zefyrai, grietinėlė, karamelė, klevų sirupas, rudasis cukrus, limonadas, melasa.
  1. Riešutų skoniai:
  • Migdolai, žemės riešutai, anakardžio riešutai, pekano riešutai, graikinis riešutai, lazdyno riešutai.
  1. Grūdiniai skoniai:
  • Šviežia duona, miežiai, kviečiai, rugiai, saldi duona, grūdų batonėliai.
  1. Skrudinti skoniai:
  • Anglis, degintas cukrus, skrudinta duona, dūminis poskonis.
  1. Prieskonių skoniai:
  • Karis, muskatas, anyžius, imbieras, cinamonas, raudonasis arba baltasis pipiras, kalendra.
  1. Sūrūs skoniai:
  • Sojų padažas, pomidorų padažas, gvazdikėlis.
  1. Augalų arba „žemiški“ skoniai:
  • Bergamotė, apyniai, juodoji arba žalioji arbata, mėta, krapai, šalavijas, žolė, saldžiosios pupos, moliūgai, pievagrybiai, šiaudai, žali lapai, kedrai, šviežias medis, alyvuogės, žemė.
  1. Gėliški skoniai:
  • Apelsino žiedai, citrininė žolė, jazminai, magnolijos, levandos, rožių žiedlapiai.

 

Jei kavoje slepiasi citrusiniai poskoniai, greičiausiai, jausite, kad kava yra rūgštesnė. Panagrinėję būtent vaisinių skonių pripildytą kavą, greitai atskirsite, ar kava jums šiek tiek primena melioną, apelsiną ar kokį nors tropinį vaisių. Kartesnę kavą mėgstantys žmonės gali jausti šokolado, augalų (pavyzdžiui, net česnako) ar deginto cukraus skonį. Taip nuolatos ragaudami ir lavindami savo skonį, galėsite atrasti naujų kavos spalvų. Tiesa, kai kurie anksčiau pateikti poskoniai yra itin retai aptinkami kavoje. Pavyzdžiui, sojų ar pomidorų padažo, taip pat teksto pradžioje paminėto krapų skonio. Dėl savo specifiškumo šie ir kiti keistesni skoniai yra itin retai jaučiami populiariausiose kavos rūšyse. Jei skirtingos kavoje skambančios poskonių natos Jums gerai jaučiamos, Jūs jau žinote, kokios rūšies kavoje galite atrasti kartesnį šokolado ar dūmo skonį, o kuri švelniai ramins vanile.

Kiekviena siūloma kavos rūšis mūsų parduotuvėje, iš tiesų, atsiskleidžia vis kitokiu poskoniu.  Jei mėgstate švelniai susipynusį uogų ir saldumo skonį, kurį nedrąsiai galiu vadinti saldžiarūgčiu, rinkitės Tanzanijos pupeles. Rūgštesnį poskonį su juodojo pipiro dvelksmu slepia ir Zimbabvės pupelės, kurios puikiai tinka deriniui su pienu ir net šiek tiek šokolado. Šiek tiek kitokia ir ypač daug komplimentų susilaukianti šokoladinio, grūdinio bei riešutinio skonio pripildyta Kolumbijos kava nepalieka dvejonių. Kolumbijoje augančios kavos uogos gauna idealias sąlygas ne tik dėl klimato, bet ir dėl pačių plantacijose dirbančių žmonių atidumo. Kiekviena uoga (o gamintojų Kolumbijoje yra apie 600 000) kruopščiai prižiūrima ir skinama tik rankomis, todėl pupelių kokybė yra itin gerai vertinama visame pasaulyje.

Mėgstate stiprią ir tonizuojančią kavą? Daug šokolado ir žemiško skonio kupinos Indonezijoje auginamos pupelės, puikiai Jus lepins rytais, kai norisi kuo greičiau pabusti. Tačiau, jei norisi bičių ir raminamo vanilės poskonio, rinkitės Etiopijos derlių. Kavos tėvyne dar laikoma Etiopija, kuriai kavos gamyba labiau tradicija nei verslas, žavi ne tik kokybe ir patirties vaisiais, tačiau ir skonių gausa. Šios vietos pupelės Jus taip pat džiugins stipria kava, tačiau kita – švelnioji – kavos pusė nustebins ne tik vanile ar bičių vašku, tačiau ir vaisiniais skoniais.

Nėra komentarų

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kokio produkto ieškote?