Granos de café

Granos de café

Net jei ir ispanų kalba Jums nėra svetima, šiandien norėčiau pasigilinti ne į viliojantį ispanišką kavos receptą (kuriame gausu grietinėlės bei kavos ir apelsinų likerio), o vietovę, kurioje žmonės kalba ispaniškai ir yra, ko gero, laimingiausi pasaulyje. Pietų Amerika su tropiniais Andų kalnais ir visų mylima Kolumbija… Vieni bijo šiame žemyne gyvenančių žmonių dėl vagysčių ir užpuolimų, kitus vilioja Pablo Escobaro istorija ar kavos turtingumu ir kokybe garsėjanti šalis. Tačiau kodėl Kolumbijos kava tokia populiari? Šiuo tekstu pasistengsiu papasakoti Jums kuo daugiau su kava susijusių šio regiono faktų, kurie kartais pamirštami ar net nežinomi.

  • Kolumbija augina skirtingas pupeles, kurios atitinka kiekvieno skonį. Kavos plantacijos driekiasi nuo šiaurės iki pietų Kolumbijos ir kiekvienoje vietovėje auginamos vis kitokios rūšies pupelės. Šiai šaliai labai padeda jos tinkama lokacija, kurios klimatas yra puikus kavos gavybai. Pavyzdžiui, šiaurinė Kolumbija yra šiltesnė ir toliau nuo aukštų vietovių, kavos pupelės turi mažiau rūgščių poskonių (citrusinių vaisių ar uogų) ir „pilnesnį kūną“ (žinoma, daug kas priklauso ir nuo skrudinimo). Centriniuose šalies regionuose kavos derlius imamas visus metus, o pietuose kavos uogos visiškai skiriasi nuo šiaurinės dalies plantacijų – čia kava rūgštesnė ir saldesnė. Ką tai reiškia? Nors kavos skonis yra subjektyvus dalykas, daugiau nei dvylikoje vietovių produkuojama Kolumbijos kava džiugina net įnoringiausių skonių gurmanus.
  • Kavos verslas kovoja prieš įsišaknijusią kokaino produkciją. Narkotikais garsėjanti Pietų Amerika stengiasi atsikratyti šios etiketės, todėl Jungtinės Valstybės sparčiai remia net mažiausius kavos verslus tam, kad žmonės imtųsi sąžiningo ir legalaus pragyvenimo šaltinio (ar hobio).
  • Kolumbijos kavos kaina. Daugelis esame nepatenkinti mokėdami didesnę kainą už kilogramą rūšinės kavos ar pirkdami brangesnį gėrimą kavinėje. Kolumbijos valdžia stengiasi sustabdyti žmonių išnaudojimą plantacijose ir pagerinti gyvenimo kokybę. Legalios prekės kainuoja daugiau. Ten gyvenantys žmonės pritaria, jog kava nėra tik verslas šioje šalyje, tai – gyvenimo būdas, hobis ir nesibaigianti meilė… būtent kavai! Be to, jų eksportuojama kava yra dažnai brangesnė nei kitos dėl to, kad uogos surenkamos rankomis (taip surenkamos ne visos pupelės, o tik tos, kurios jau yra tinkamos vartoti), o ne automatinėmis mašinomis.
  • Kava lyg vynas. Jau ankstesniuose įrašuose lyginau kavą su vynu, kuris žavi skirtingais poskoniais ir reikalauja ne tik atidumo, bet ir ekspertų išmanymo. Būtent Kolumbijoje kava testuojama visai kaip vynas, taip stengiamasi atrasti ne tik naujų skonių, o ir išgryninti visų pamėgtus. Sunku patikėti, jog daugiau nei 80 % žmonių dirba būtent su kava susijusį darbą, tai skatina tobulėti ne tik juos, bet ir gerinti kavos kokybę, kuri yra šios šalies pasididžiavimas.
  • Nors Etiopija laikoma kavos tėvyne, Kolumbija yra trečia daugiausia kavos eksportuojanti pasaulyje šalis. Ją lenkia tik Brazilija ir Vietnamas, jos kavos versle sukasi labai ilgai, kaip ir pati Kolumbija. Čia yra 570 000 kavos auginimo ekspertų (dauguma – nedidelės plantacijos) ir net 12 % pasaulyje eksportuojamos kavos yra būtent iš Kolumbijos. Turėdami puikią geografinę padėtį ir tobuliausią klimatą kavai auginti, kolumbiečiai siūlo skirtingų kavos pupelių variacijų, atitinkančių kiekvieno skonį.

Nėra komentarų

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kokio produkto ieškote?